Bente kunne ønske 25 medlemmer velkommen til høstens første møte.
I dag er det ernæringsfysiolog Ingebjørg Aarek som skal fortelle oss om sunn Middelhavskost. Hun har oppholdt seg mye på den greske øya Lesbos, og lært mye av hotelleier Daphne om hvor viktig kostholdet er for både friske og syke. Samvær rundt måltidene er også viktig.
16 land grenser til Middelhavet med store forskjeller men likevel mye felles. Det er funnet matrelaterte ting fra middelalderen men også så langt tilbake som 500 tallet!
Andre land spiser altfor mye kjøtt i stedet for frukt og grønt. På Kreta er det gjort kostholds registrering og på øya er det lav dødelighet og lite hjerte og kar sykdommer, selv om de bruker mye olivenolje. De spiser mye korn, belg vekster, nøtter, poteter, grønnsaker og frukt. Kosten ligner det de spiste på Kreta på 60 tallet. En bryllupsmiddag kan for eksempel bestå av buffet med salat og ovnsbakte grønnsaker, altså veldig lite kjøtt. Bønner og linser er proteinrikt, godt og billig.
Landene rundt Middelhavet har lengre forventet levetid, lavere forekomst av Diabetes, hjerte/kar sykdommer, revmatiske lidelser, bedre livskvalitet og færre tilfeller av kreft.
Her hjemme spiser vi for lite bønner, selv om det er blitt bedre kjent etterhvert. Innvandrerbutikker har veldig godt utvalg. Det finnes også mange gode oppskrifter på nett.
Matmarkeder i Marokko (souq) har enormt utvalg i frukt og grønt, sitroner er veldig viktig, både friske og salt syltet. Skallet brukes mest. De bruker dadler og aprikoser i maten og serverer kjøtt med kanel og kardemomme. Stekte reker er populært og det finnes felles stekeovn på markedet
På restaurant følger det ofte med en gratis rett av for eksempel frukt i Hellas, appelsinskiver med sukker og kanel i Marokko, kaker med sukkerlake i Tyrkia.
Norge bør bruke mer av dette: Norske grønnsaker, frukt og bær i sesong, sjømat, grove produkter, rapsolje, melkeprodukter bønner og linser. Mindre kjøtt og kjøttprodukter, salt, sukker, brus, saft og godteri.
I Hellas er det lange måltider, helst sammen med andre, det spises sent og det er gjerne sang og dans. Er du i et Middelhavsland observer hvor de innfødte spiser, hva og hvordan, og ikke vær redd for å spise lokale produkter.
Så var det tid for deilige smørbrød og kringle og praten gikk livlig rundt bordene. Bente minnet oss på at vi har 50 årsjubileum i Februar og vi trenger en festkomite! Det kom noen forslag, men siden alle ikke var tilstede tar vi det opp på neste møte, Vi satser på julemøte den 3/12, og tenker det er nok med en jule lunsj e.l. siden vi satser på stor fest i Februar.
Som vanlig avsluttet vi med åresalg, og flotte gevinster ble delt ut. Bente leste dagens ord, takket for samværet og ønsket alle vel hjem.