2024 Medlemsmøte 24/4

Publisert av Inger Brit Skilnand den 01.05.24.

Vi var 35 medlemmer tilstede og Bente ønsket alle velkommen.

Tordis leste referat fra forrige møte før leder ga ordet til klinisk ernæringsfysiolog Thomas Gordeladze.

Kosthold er et stort arbeidsområde i kommunen, i skole, hjemmesykepleie, sykehjem osv. Hivs du slår opp ordet kosthold på Google vil du få 5,7 millioner treff! Media bidrar ikke til folkeoplysning med alle sine slankekurer, spesielt i Vg og Dagbladet. Han viste plansjer av hele fordøyelses systemet  fra munn til endes, og forklarte viktigheten av hvert organ - hvordan magesekken var elastisk og formet seg etter mengden mat. 2-3% av kroppsvekt befinner seg som bakterier i tynntarmen. Frukt, grønnsaker og fiber er maten tarmbakteriene liker. D-vitamin er kroppens viktigste vitamin 10-20 mg daglig, men for høye doser er uheldig. Den påvirker hukommelse og trøtthet. Det er ikke nødvendig med andre tilskudd. Han brukte egne familiemedlemmer som eksempel på både sykdommer og aktiviteter.

Lårhalsbrudd kan være farlig for folk over 75 år. Faste og lange ventedager på operasjon, lite mat etterpå og lett for å få lungebetennelse,. Forklarte det som gir nedbryting av energi, muskeltap og vekt. Fettmassen tar over muskelmassen. Anbefalte fysisk trening for å erstatte svakheter. Tung styrketrening kan faktisk kurere benskjørhet og vektløftere krymper ikke!

Det er ikke så viktig for alle å spise frokost, finn din egen rytme når det gjelder måltider. Det var tydelig at han visste hva han snakket om, la fram sakene på en lett fattelig måte. Timen fikk fort og noen hver fikk litt å tenke på.

Etter en god pause med  kaffe og smørbrød gikk turkomiteen  gjennom høstturen til Krakow. Det er dessverre bare 15 påmeldte og siden prisen er basert på 20 reisende kan det hende det blir påslag på prisen. Oppfordret oss til å ta med venner eller familie.

Påmeldingsliste til vårturen til Sjølingsad Uldvarefabrik gikk rundt igjen, her er fristen 10de mai. Påmelding til Tordis. Også de som  trenger skyss kan ringe henne.

Som vanlig var det åresalg og trekning av fine gevinster før Bente leste dagens ord og takket alle for fremmøtet. Vel møtt på Sjølingstad den 22de og god sommer.